Sposoby na rozsmarowanie zimnego masła

Zimne masło prosto z lodówki – tak przechowywane długo zachowuje świeżość i walory smakowe. Ma jednak pewną bardzo uciążliwą wadę: otóż rozsmarowanie go na pieczywie to prawdziwy koszmar! Co zrobić, żeby nie mieć z tym więcej kłopotów? Przedstawiamy kilka niezawodnych sposobów:

 

  • najprostsza metoda to wyciągnięcie masła odpowiednio wcześniej z lodówki – nie sprawdzi się jednak, jeśli kanapka zamarzy ci się spontanicznie,
  • zanurz nóż do smarowania masła we wrzątku, odkrój kawałek produktu i rozsmaruj na kromce – ciepły nóż zmiękczy masło i ułatwi smarowanie,
  • do zmiękczenia większych kawałków masła świetnie nada się szklanka, w której był wrzątek – wystarczy, że na chwilę przykryjesz nią masło i już możesz rozsmarować je na pieczywie,
  • podobna metoda to podgrzanie przez chwilę w kuchence mikrofalowej plastikowego pojemnika – przykryj nim zimne masło, a ciepło pojemnika zmiękczy je i ułatwi smarowanie,
  • do mikrofalówki można włożyć też kawałek masła, który chcesz użyć do zrobienia kanapki – jednak żeby masło nie zjełczało podgrzewanie może trwać maksymalnie 30 sekund, a kuchenka musi być ustawiona na najniższą moc,
  • nożem postaraj się odkroić jak najcieńsze plasterki masła i połóż je na pieczywie – tak cienkie plasterki po kilkudziesięciu sekundach powinny się bez kłopotu rozsmarować,
  • masło można kroić także obierakiem do warzyw – to narzędzie pozwoli w łatwy sposób uzyskać bardzo cienkie plasterki produktu, które po krótkiej chwili będą nadawały się do smarowania,
    ostatnia metoda to starcie zimnego masła na tarce – uzyskane w ten sposób wiórki masła po krótkiej chwili można już rozsmarować na pieczywie.

Dodaj komentarz