Niezawodny sposób na obieranie migdałów

Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni: używa się ich jako dodatku do wypieków, robi się z nich mąkę migdałową (może ona zastąpić zwykłą mąkę pszenną), są niezastąpionym dodatkiem do przeróżnych sałatek, zup i deserów. Najczęściej jednak w kuchni wykorzystuje się migdały obrane ze skórki. Zastanawiasz się, jak się jej pozbyć szybko, sprawnie, dokładnie i bezproblemowo? Mamy na to niezawodny sposób – wypróbuj koniecznie!

 

  1. Migdały ze skórkami wrzuć do garnka z gotującą się wodą i zagotuj przez chwilę. Następnie zdejmij garnek z palnika i odcedź migdały na sitku.
  2. Sparzone i odcedzone migdały przelej zimną wodą. Następnie tak przygotowane migdały wyciskaj za pomocą kciuka i palca wskazującego ze skórki.
  3. Migdały już wyciśnięte ze skórek osusz na kuchennej ścierce lub na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

 

 

Źródło: Smolińska J., Mała szkoła pieczenia, Warszawa 1997


Dodaj komentarz