Jaką deskę do krojenia wybrać?

Deska do krojenia to przedmiot niezbędny w każdej kuchni. W sklepach wybór jest ogromny, dlatego często zdarza się, że zdezorientowani klienci bez namysłu biorą ze sklepu pierwszą lepszą, zupełnie przypadkową deskę. Ale przed zakupem warto się dłużej zastanowić i wybrać deskę do krojenia idealnie dopasowaną do potrzeb. A co znajdziemy w ofercie sklepów? Deski drewniane, bambusowe, plastikowe, szklane, marmurowe, granitowe – która będzie najlepsza? Przyjrzyjmy im się bliżej:

 

Deska drewniana

Drewniane deski do krojenia to najczęstszy wybór kupujących. Do produkcji desek do krojenia używa się twardego drewna – zasada jest taka, że im twardsze, tym lepsze, a deska bardziej wytrzymała. Jakie są zalety desek z drewna? Przede wszystkim wspomniana już wytrzymałość. Przy odpowiedniej pielęgnacji takiej deski można używać kilka, a nawet kilkanaście lat. Bardzo ważne jest także to, że drewno z natury wyposażone jest w naturalną powłokę antybakteryjną, dzięki czemu przygotowywanie potraw staje się bezpieczniejsze i bardziej higieniczne. Deski z drewna są łagodne dla noży – nie tępią ich i nie niszczą. Drewno posiada jeszcze jedną magiczną moc – zasklepia nacięcia, dzięki czemu po pewnym czasie stają się one mniej widoczne, a deska wygląda nieco bardziej estetycznie.

Drewniane deski do krojenia mają także wady: dla lubiących ułatwianie sobie pracy w kuchni najbardziej dokuczliwe będzie to, że nie można ich myć w zmywarce (woda powoduje pęcznienie drewna, a intensywne suszenie jego kurczenie, co doprowadzić może do wypaczeń i odkształceń). Po umyciu lub zmoczeniu deskę taką należy dokładnie osuszyć ręcznikiem, inaczej woda przeniknie do środka deski, co spowoduje namnażanie się bakterii w środku drewna – nacinanie deski nożem podczas krojenia uwolni bakterie i ułatwi im drogę do twojego jedzenia. Do wad zaliczyć trzeba także to, że deski drewniane chłoną zapachy i kolory, co np. po krojeniu cebuli lub buraków może okazać się dokuczliwe.

 

Deska bambusowa

Coraz większą popularność zdobywają bambusowe deski do krojenia. Nic dziwnego – są ekologiczne, bo robione z prasowanej trawy bambusowej, która bardzo szybko rośnie, a co za tym idzie jej wykorzystanie nie powoduje uszczerbku dla środowiska. Poza tym są lekkie, wytrzymałe (nawet bardziej niż drewno), szybko schną (dzięki czemu bakterie mają niewielkie szanse na zadomowienie się na nich) i nie chłoną wody. Ważne jest także to, że nie przesiąkają zapachami i nie tępią noży – same zalety.

 

Deska plastikowa

Plastikowe deski do krojenia są niedrogie, łatwo utrzymać je w czysości (można je myć w zmywarce) i higieniczne (można odkażać je w bardzo wysokiej temperaturze). Są dostępne w różnych kolorach, co ułatwi pracę tym, którzy używają innych desek do różnych grup produktów (np. czerwona deska może służyć do krojenia mięsa, zielona do krojenia warzyw, a żółta do pieczywa). Nie tępią noży, ale nacięcia na nich nie mają możliwości zasklepienia, dlatego szybko się zużywają i zazynają wyglądać nieesetycznie. Dodatkowo mogą się zabarwiać, co także wpływa na ich wygląd. Poza tym w powstałych nacięciach mogą gromadzić się zanieczyszczenia, które trudniej z nich usunąć. Sztuczne tworzywo nie posiada antybakteryjnej powłoki, dlatego deskę plastikową trzeba po każdym użyciu bardzo dokładnie umyć.

 

Deska szklana i ceramiczna

Szklane deski do krojenia są łatwe w czyszczeniu (można je myć w zmywarce) i ładnie wyglądają. Są też bardzo wytrzymałe – nie widać na nich żadnych rys i nacięć. Niestety są też bardzo twarde, a co za tym idzie szybko tępią noże. Poza tym na szkle hartowanym nóż się po prostu ślizga, co jest nie tylko uciążliwe, ale także skończyć może się skaleczeniem.

 

Deska marmurowa

Marmurowe deski do krojenia podobnie jak szklane tępią noże i są bardzo śliskie, ale jest na to jedna rada – noże ceramiczne, które idealnie pasują do marmuru i nie niszczą się.

 

Deska granitowa

Deski granitowe mają właściwości podobne do desek szklanych i ceramicznych, ale pamiętać trzeba o jednej dodatkowej, dosyć istotnej wadzie – nie można na nich rozbijać mięsa na kotlety.

 

 


3 komentarze

  • Bożena

    8 sierpnia 2017

    Ja najczęściej używam drewnianych, chociaż kiedy poczytałam o tym, jak mogą namnażać się w nich bakterie, chyba przestawię się na plastikowe lub bambusowe. Przynajmniej znacznie szybciej schną…

    Reply
  • Adam

    23 listopada 2017

    Czyli z tego zestawienia wynika, że najlepsze są chyba deski bambusowe. Mam rację?

    Reply
    • zyjprosciej.pl

      7 grudnia 2017

      Tak, deski bambusowe wypadają najlepiej.

      Reply

Dodaj komentarz