Domowy proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia jest bezkonkurencyjnym produktem stosowanym w celu wspomagania wyrastania domowych ciast. Ten kupiony w sklepie zawiera niestety fosforany (których i tak spożywamy zbyt dużo) oraz gluten, którego niektórzy powinni unikać. Dlatego warto przygotować sobie swój domowy proszek do pieczenia. Wykorzystaj jeden z poniższych przepisów:

 

  • na 1 łyżeczkę proszku do pieczenia potrzebujesz:
    – 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
    – 3/8 łyżeczki wodorowinianu potasu*;

 

  • na 1 łyżeczkę proszku do pieczenia potrzebujesz:
    – 1/4 łyżecki sody oczyszczonej,
    – 1/2 szklanki zsiadłego mleka;

 

  • wymieszaj następujące składniki:
    – 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
    – 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny;
    – 1/2 szklanki słodzonego mleka;

 

  • wymieszaj następujące składniki:
    – 1 łyżka stołowa sody oczyszczonej,
    – 1 łyżka stołowa wodorowinianu potasu,
    – 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej.

 

 

Domowego proszku do pieczenia nie można przechowywać zbyt długo, ponieważ pochłania wilgoć z powietrza, przez co traci swoje właściwości spulchniające. Jeśli masz wątpliwości co do świeżości domowego proszku do pieczenia, dodaj 1 łyżkę proszku do 1/3 szklanki gorącej wody – jeśli zacznie silnie bulgotać, spełni swoją rolę. Jeśli nie – nie nadaje się do użycia.

 

*wodorowinian potasu (winian potasu, Cream of Tartar, kamień winny) – dostępny w sklepach ekologicznych i sklepach internetowych

 

 

Źródło:
Lansky V., Soda oczyszczona – 500 praktycznych zastosowań


Dodaj komentarz