Jak dbać o deski do krojenia? – czyszczenie i pielęgnacja

Deski do krojenia należą do podstawowego wyposażenia każdej kuchni. Są używane codziennie, a często nawet kilka razy dziennie. Jeśli jednak chcesz, żeby służyły ci długo, a korzystanie z nich było bezpieczne i higieniczne, musisz o nie odpowiednio zadbać. Jak to zrobić? Mamy dla ciebie odpowiedzi na wszystkie najważniejsze pytania:

 

Deski drewniane

Nową drewnianą deskę do krojenia trzeba koniecznie zaimpregnować przed pierwszym użyciem. Jak to zrobić? Możesz kupić w sklepie specjalny olej do blatów kuchennych i drewnianych powierzchni przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w ramach pielęgnacji powinno się nim olejować deskę raz na pół roku), możesz też użyć do tego celu zwykłego jadalnego oleju (może być np. lniany, kokosowy lub rzepakowy – takim olejem trzeba zabezpieczać deskę częściej, mniej więcej raz w miesiącu). Olej nałóż na deskę za pomocą miękkiej ściereczki, dokładnie wetrzyj go w drewno i zostaw na kilka godzin, żeby deska go wchłonęła (dzięki temu pory drewna zasklepią się i nie będą wchłaniały wody i wilgoci). Resztki oleju zetrzyj papierowym ręcznikiem i już możesz korzystać z deski do krojenia.

Deski z drewna muszą być dokładnie myte ręznie po każdym użyciu (drewnianych desek nie można myć w zmywarce, bo woda, wysoka temperatura i intensywne suszenie sprawiają, że drewno niszczy się i wypacza). Po umyciu zawsze wycieraj deskę do sucha (woda może przeniknąć do środka drewna, co spowoduje namnażanie się bakterii w jej wnętrzu).

Raz na kilka dni drewnianą deskę do krojenia trzeba odkazić. Jak to zrobić? Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i octu (w proporcjach 2:1), nałóż ją na deskę (szczególnie w miejscach nacięć po nożu, bo tam mogą znajdować się trudne do usunięcia resztki jedzenia) i zostaw na kilkanaście minut. Następnie umyj deskę dokładnie płynem do mycia naczyń i wytrzyj do sucha. Druga metoda na pozbycie się przykrych zapachów, a nawet przebarwień z drewnianej deski do krojenia to użycie zwykłej kuchennej soli i połówki cytryny: posyp deskę solą i połówką cytryny wcieraj sól w drewno. Papkę z cytryny i soli zostaw na desce na kilkanaście minut, następnie spłucz deskę wodą i wytrzyj do sucha. Po każdym odkażeniu warto nasmarować deskę olejem, zostawić na chwilę do wchłonięcia, a następnie zetrzeć resztki oleju papierowym ręcznikiem lub miękką ściereczką.

 

Deski bambusowe

Bambusowe deski do krojenia są nieco łatwiejsze w pielęgnacji niż deski drewniane. Nie chłoną tak bardzo wody i przykrych zapachów, ale poza dokładnym myciem deski po każdym użyciu, warto raz na dwa tygodnie zafundować jej odkażanie sodą oczyszczoną i octem lub cytryną i solą (dokładnie tak samo jak w przypadku drewna), a następnie nasmarować ją olejem.

 

Deski plastikowe

Plastikowe deski do krojenia wystarczy umyć z zmywarce lub odkazić wrzątkiem (takie deski bardzo dobrze znoszą wysoką temperaturę). Jednak jeśli na powierzchni deski pojawi się bardzo dużo śladów po nacięciach noża, należy ją koniecznie wymienić na nową – w tych szczelinkach gromadzą się resztki jedzenia, które są pożywką dla bakterii.

 

Deski szklane, ceramiczne, marmurowe i granitowe

Z deskami szklanymi, ceramicznymi, marmurowymi i granitowymi sprawa jest banalnie prosta – wystarczy po każdym użyciu umyć je w zmywarce lub po prostu ręcznie płynem do mycia naczyń (dokładnie tak samo, jak zwykłe talerze). Na takich deskach nie tworzą się żadne nacięcia i rysy, w których gromadzić się mogą resztki jedzenia, dlatego odkażanie i dezynfekowanie nie będą w tym wypadku konieczne.

 

 


2 komentarze

  • Bożena

    14 sierpnia 2017

    Teraz jest bardzo duży wybór różnego rodzaju desek, ale ja i tak wolę pozostać przy tradycyjnych, drewnianych.

    Reply
  • Anonim

    17 października 2018

    Święte słowa

    Reply

Dodaj komentarz